"Az egészség menő a Pávai Vajna Ferenc Általános Iskoláért Alapítványnál" EFOP-1.8.5-17-2017-00090

 

Kedvezményezett neve:

Szerződött támogatás összege:

Támogatás mértéke (%-ban):

Projekt tervezett befejezése:

Pávai Vajna Ferenc Általános Iskoláért Alapítvány

14,4 Millió Ft

100%

2018.09.30

 

 

Projekt közvetlen célja a Pávai Vajna Ferenc Általános Iskola tanulóinak és velük szorosan kapcsolatban állóknak (szülők, barátok) támogatása az egészséges táplálkozáshoz szükséges tudás és készségek megszerzésének elsajátításában. Célja továbbá olyan eszközfejlesztés, amely hozzájárul az étkeztetés tárgyi körülményeinek javításához, egyrészt higiéniai, másrészt fizikai megjelenésbeli szempontból. „Az egészség olyan számunkra, mint a levegő: természetes számunkra. hogy van, s csak akkor vesszük észre, mikor nem kapunk levegőt." Az evidens dolgokra való figyelemfelhívás a legnehezebb, hiszen itt a szemléletformálás egyben életmódváltásra való ösztönzés is kell hogy legyen. Projektünk célja, hogy ott érjen el változást, ahol annak megelőző hatása révén ezzel a legnagyobb mértékben hozzá tud járulni az egészségmegőrzéshez, betegségmegelőzéshez. Az iskolában a köznevelésben résztvevőknél lehet a leginkább elérni a gyermekek étkezési kultúrájának, étkezési körülményeinek javítósát, ezáltal a várható élettartam és az egészségben eltöltött életévek számának későbbi növelését. A gyermekek harmonikus testi, szellemi, valamint lelki fejlődéséhez különösen fontos a rendszeres testmozgás és az egészséges táplálkozás. Gyermekkorban a kiegyensúlyozott táplálkozás a fejlődés és a növekedés egyik alapfeltétele. Ebben az életkorban alakul ki az ízlés, a táplálkozási szokások, a helyes étkezési mód és a kulturált étkezési magatartás. Az ekkor megszerzett ismeretek meghatározó befolyást gyakorolnak az egész további életre. Nem utolsósorban a gyermekek rendszeres, életvitelszerű testmozgása, valamint a megfelelő, kiegyensúlyozott táplálkozása is bizonyítottan hozzájárul az iskolai teljesítményhez, segíti a tanulást, csökkenti az iskolai hiányzások számát. Hiszünk továbbá abban is, hogy a gyerekek a tervezett programjainkon megszerzett tapasztalatokat, ismereteket „hazaviszik’ , szüleiket, környezetüket is tanítják, formálják! A tervezett fejlesztésünk olyan programok, rendezvények megszervezését tartalmazza, amelyek illeszkednek a célcsoporthoz és a helyi igényekhez. Az iskola minden évben szervez olyan nem formális oktatási alkalmakat. amelyek a játékos nevelést szolgálják, vagy pl. sportnapon keresztül valósítanak meg társadalmi egészségfejlesztési célokat. Az iskola vezetőinek, a szülőknek egyértelmű igénye van hasonló programokra, ezen igényeknek megfelelően került a projekt megtervezésre. Sajnos az iskola diákjainak többsége hátrányos helyzetűnek számít, a nehéz körülmények okán az alapítvány célja a mindennemű hátránykompenzáció segítése. A projekt célja, hogy a tervezett tevékenységek megvalósításával legalább 200 fő bevonását elérje. Ezt hivatott elérni a tervezett ismeretterjesztő tájékoztató napok szervezése, a főzőversenyek, a dietetikus bevonása, az egészségnapok és az étkezési szokások felmérése is. Mindezek a tevékenységek hozzájárulnak ahhoz, hogy a gyermekekben tudatosuljon a táplálkozás jelentősége. annak összefüggései életmódjukkal, egészségi állapotukkal és teljesítményükkel. A programokkal azt szeretnénk elérni, hogy minél több személyt elérve tudjunk korszerű ismereteket és azok gyakorlásához szükséges kompetenciákat fejleszteni. Fontosnak tartjuk a gyermekek egészségre vonatkozó fogalomkészletének kifejlesztését, az aktív életmód, a személyes higiénia alapjainak elsajátítását. Az egészség érték, a résztvevőknek képessé kell válniuk önmaguk és mások egészségének és életének védelmére. A felelősségérzet kialakítása önmagunk és mások iránt az alapja az egészségmegőrzésnek és a betegségek megelőzésének. Az egészség komplexen kezelendő terület, életmód, amelynek része a táplálkozás, mozgás, higiénia, a szűrővizsgálatokon való részvétel stb. A projekt tervezése ennek figyelembe vételével történt.