május 2023

Gondold újra! – kreatív pályázat

       A Hajdúszoboszlói Kistérségi Szociális, Család- és Gyermekjóléti Központ (HKSzK) kreatív pályázatot hirdetett a Hajdúszoboszlói Járás általános iskolásai számára.

     Újrahasznosítható hulladékból készített szobrokat, alkotásokat vártak a pályázóktól. Intézményünkből a 2.a és a 3.b osztály nevezett a versenyre, mindkettő nyertes lett. Egyéni díjazottunk Varga Beatrix 3.b osztályos tanuló lett, aki  televíziót készített a pályázatra. Gratulálunk az igényes szobrokhoz és az elért eredményhez! 

Möbiusz matematika verseny

        A szentpéterszegi Irinyi Károly Általános Iskola Fekete Borbála Általános Iskolájában, április 28-án megrendezett Möbiusz matematika versenyen Péter Bálint Mór 5.a osztályos tanuló II. helyezést ért el.
Felkészítő pedagógus: Nagyné Urbán Julianna

 

Gratulálunk a szép eredményhez!

 

ZöldOkos Kupa 2023

          A ZöldOkos Kupa országos fenntarthatósági tudásverseny kelet-magyarországi regionális középdöntőjének helyszíne volt április 27-én a hajdúszoboszlói Pávai Vajna Ferenc Általános Iskola. Az intézménybe hét vármegye csapatai érkeztek: Hajdú-Bihar mellett Jász-Nagykun-Szolnok, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Borsod-Abaúj-Zemplén, Heves, Csongrád-Csanád és Békés vármegye képviseltette magát a rangos megmérettetésen
          A ZöldOkos Kupa a 2023. évi Kárpát-medencei Fenntarthatósági Témahéthez kapcsolódóan a PontVelem Nonprofit Kft. szervezésében a PontVelem Okos Programhoz kapcsolódva valósul meg. A verseny támogatója a Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány és az Emberi Erőforrások Minisztériuma.
A program értékes nyereményekkel, játékos formában ösztönözi a diákokat a szelektív hulladékgyűjtésre, a fenntarthatóságra, a pénzügyi tudatosságra és a rászorulók támogatására.
           A ZöldOkos Kupa kérdései szorosan kapcsolódtak a 2023. évi Fenntarthatósági Témahét témáihoz, amelyek a biodiverzitás, a fenntartható értékek, az energia, a tudatos fogyasztás és a hulladékkezelés voltak.
A verseny összesen 6 fordulóból áll: 3 előfordulóból, 1 vármegyei elődöntőből, 1 regionális középdöntőből, mely az országban ugyanabban az időben, négy helyszínen, közöttük a Pávai Vajna Ferenc Általános Iskolában zajlott. A két részből álló, májusi Kárpát-medencei döntőn a regionális döntők dobogósai, a 12 legeredményesebb csapat vehet részt. 
A versenyre remekül felkészültek a tanulók. A jó hangulatú döntő rendkívül szoros eredménnyel zárult.
 
A Kárpát-medencei döntőbe jutott csapatok:
1. helyezett: Baradla csapat, Aggteleki Általános Iskola, Aggtelek
2. helyezett: Ökopalánták, Szolnoki Fiumei Úti Általános Iskola, Szolnok
3. helyezett: Zöld tanoncok, Rózsai Tivadar Református Általános Iskola és Óvoda, Hajdúnánás
 
Valamennyi versenyző diáknak és felkészítő pedagógusnak gratulálunk!
 

Fenntarthatósági témahét

A Föld napjához kapcsolódóan rendezzük meg minden évben a Fenntarthatósági témahetet, idén április 24-28. között. Ebben az évben kiemelt témák a biodiverzitás, a fenntartható értékek, az energia és a hulladék. A biodiverzitás témakörében osztályaink az év különböző élőlényeivel 
ismerkedtek meg, tablót készítettek, rajzoltak és feladatlapot oldottak meg. Minden tanteremben elkészítették a tanulók saját szelektív papírgyűjtő edényüket, kreatív formában.  További feladat volt Hajdúszoboszló fenntartható értékeinek összegyűjtése. Diákjaink többek között  műemlékeket, a Keleti főcsatorna élővilágát, valamint a kulturális és gazdasági értékeket nevezték meg. Örömmel tapasztaltuk, hogy a tudatos  vásárlóvá válás egyre inkább megjelenik a családok értékrendjében, hiszen helyi értékek között szerepelt a  helyi termelői piac és a csomagolásmentes bolt is. 
 

Szakma Sztár Fesztivál

Április 24-26. között, Budapesten került megrendezésre a XVI. Szakma Sztár Fesztivál, ahová a hetedik évfolyamos osztályaink látogattak el április 25-én. A Hungexpo területén, interaktív tevékenység szigeteken szakmai és szórakoztató programokon vehettek részt a diákok. 

Sportágválasztó nap

Április 15-én délelőtt a Hajdúszoboszlói Sportegyesület (HSE) és intézményünk közös szervezésében sportágválasztó napot tartottunk, melynek célja a különböző sportágakkal való megismerkedés, illetve kipróbálási lehetőség biztosítása volt. Sporttagozatos iskolaként kiemelten fontosnak tartjuk, hogy az egészséges életmódra nevelés részeként minél több diák sportoljon rendszeresen.
Bemutatkozó sportágak: atlétika, boksz, gimnasztika, íjászat, labdarúgás, lábtenisz (teqball) és sportlövészet. 
A programon nagy számú érdeklődőt fogadtunk, majd a következő hetekben  több jelentkezést is továbbítottuk az egyesület felé
 

Tankerületi Szakmai nap

     2023. április 12-én, a Tankerületi Szakmai napon intézményünk adott otthont „A játék szerepe a tanulási folyamatban” c. továbbképzésnek. 
       A szakmai nap megnyitóján Szabó Gyuláné intézményvezető asszony köszöntötte a résztvevő pedagógusokat és a Berettyóújfalui Tankerületi Központ munkatársát, majd bemutatta intézményünket.
       A továbbképzés ezután két helyszínen folytatódott: az egyiken olyan órarészleteket tekinthettek meg videón a jelenlévők, amelyek egy-egy játékot mutattak be, a másik helyszínen Szántó Anikó iskolapszichológus előadása hangzott el a játék szerepéről a gyermekek fejlődésében. Az órarészletek megtekintését követően az órát tartó pedagógusok (Détárné Kincses Anikó, Horváth Márta, Gönczi Márta, Pál László, Takácsné Nagy Gyöngyi) elmagyarázták a bemutatott játékot, ötleteket adtak, hogyan lehet más tantárgyakba is beilleszteni a látottakat és reflektáltak az órarészletekre.
     A programok közötti szünetben, illetve a továbbképzés végén a résztvevők intézményünk pedagógusainak saját készítésű fejlesztő/módszertani játékait is megtekinthették.
A közel száz főt számláló színvonalas szakmai napon a pedagógusok számos ötlettel gazdagodhattak és a kötetlen beszélgetések alkalmával a szakmai együttműködés bővítésére is volt lehetőség.
 

MOZAIK Kiadó „netVerseny”

        A MOZAIK Kiadó  XVI. alkalommal meghirdetett Nemzetközi Internetes Tanulmányi Versenyére nevezett történelemből a tanév elején Sebestyén Bálint, iskolánk 8.a osztályos tanulója, aki nagyon szereti a történelmet. Az 5 fordulóból álló feladatsor megoldása után, az elért eredménye alapján bejutott az országos döntőbe. 
        Az április 1-jén, az országban egy időben nyolc helyszínen - köztük új helyszínként az idei évtől a mi intézményünkben is -  megrendezett tanulmányi verseny döntőjén, Bálint a kiemelkedő országos 4. helyet szerezte meg. Díját a Szegeden tartott ünnepélyes eredményhirdetésen vehette át. 
Felkészítő pedagógusa: Luzsányi Erika tanárnő
 
Gratulálunk!
 

Digitális témahét

        A Pávai Vajna Ferenc Általános Iskolában idén is megrendeztük a Digitális témahetet 2023. március 27. és 31. között. A digitális írástudás nem a távoli jövő, hanem a mindennapjaink szerves része. A 2016-óta évről évre rendszeresen megvalósuló Digitális Témahét a digitális pedagógia legnagyobb hazai eseménye. A digitális eszközökkel támogatott projektpedagógia népszerűsítésén, illetve a hazai oktatástechnológiai piac és az oktatás szereplői közötti kapcsolat megerősítésén túlmutatva 2020 tavasza óta a tantermen kívül megvalósuló online tanulás egyik kiemelt szakmai támogató programjává nőtte ki magát.
        A Digitális Témahét keretében megvalósuló projektek feladata, hogy a diákokat minél inkább felkészítsék a digitális eszközök célzott és tudatos felhasználására, vagyis arra, hogy a technológiát komplex problémák megoldása érdekében használják.
        Idén három projektfajtában alsó tagozat (3-4. osztály), felső tagozat (5-6. osztály és 7-8. osztály) „versenyeztettük meg” tanulóinkat.
Az alsósok játékos formában vetélkedtek meg egymással. Az 5-6. osztályosok irányított Power Pointos bemutatót készítettek iskolánk névadójáról. Igazán igényes alkotások születtek. Míg a 7-8. osztályosoknak már a kreativitását is próbára tettük, hiszen a Power Pointos bemutatóval szöveg nélkül kellett történetet „elmesélniük” interneten keresett képek segítségével, megfelelő animációval és effektusokkal.
        Tanulóink jól alkalmazkodtak a kitételekhez, megfelelően alkalmazva a böngészésről és a bemutató készítésről tanultakat.